joi, 24 februarie 2011

MOMENTELE SUBIECTULUI BUDULEA TAICHII

Opera literară “Budulea Taichii” a fost publicată în anul 1880 în revista “Convorbiri literare”.
Titlul este porecla pe care i-o dau colegii lui Huţu, de fapt o formulă de adresare tipic populară care aparţine lui Lepădat Budulea, tatăl băiatului.
Autorul povesteşte mai multe momente din viaţa personajului principal, Mihai Budulea sau Huţu aşa cum era cunoscut de cei apropiaţi urmărind evoluţia acestuia din primii ani de şcoală până la realizarea sa deplină ca om.
Scrierea aceasta este o operă epică întrucât autorul îşi exprimă indirect sentimentele sale de admiraţie faţă de Huţu prin intermediul acţiunii şi al personajelor.
Nuvela este o specie a genului epic în proza, mai întinsa decât schita, dar mai întinsa decât romanul, riguros construita, care un singur fir narativ, actiunea bazându-se pe un conflict puternic si având un numar redus de personaje bine individualizate. Parintele nuvelei românesti este considerat Ioan Slavici, autorul volumului „Novele din popor” (1881) din care fac parte „Moara cu noroc”, „Budulea Taichii”, „Gura satului”, „Popa Tanda”.
Avand o actiune complexa naratiunea “Budulea Taichii”are si un numar mai mare de personaje prezentate in mediul lor de viata  , cu obiceiurile si trasaturile lor de caracter.
 Ioan Slavici foloseste in aceasta opera literara toate modurile de expunere dominanta fiin naratiunea , prin descriere sunt reliefate direct unele  din insusirile fizice sau morale ale personajului , iar dialogul are menirea de a dinamiza actiunea sau de a pune in evidenta unele trasaturi caracteristice ale personajelor prin felul lor de a vorbi , de a se manifesta .
Actiunea nuvelei se caracterizeaza printr-o constructie epica riguroasa, un singur plan narativ, care se refera la formarea personalitati lui Hutu, devenit mai intai elevul Budulea Mihai, apoi ajuns protopop prin perseverenta si tenacitate, prin tarie de caracter si prin sarguinta.
Nuvela e impartita in 7 capitole in care se prezinta intamplarile gradat, respectandu-se momentele subiectului.

1.Expozitiune. Mai întâi personajul narator şi-l aminteşte pe Huţu însoţindu-l pretutindeni pe tatăl lui, cimpoierul din Cocorăşti prezent la toate petrecerile din sat apoi la şcoală în calitate de monitor.
2. Intriga. Deşi diferenţă ca vârstă între cei doi se leagă o prietenie sinceră şi durabilă, Huţu devenind model pentru celălalt.Mai târziu la îndemnul dascălului Clăiţă, Budulea îl trimite pe Huţu la şcoală în oraş ca să poată să ajungă dascăl în sat.
Astfel cei doi băieţi ajung colegi de şcoală iar Huţu stârneşte prin voinţa şi ambiţia sa admiraţia tuturor camarazilor săi dar şi pe a profesorului Wondracek.
Prietenia dintre cei doi băieţi devine mai puternică pentru că stau la aceeaşi gazdă unde Huţu se dovedeşte acelaşi copil liniştit,calculat,  harnic şi silitor.
3. Punctul culminant. Budulea cel bătrân venea des la oraş spre mare bucurie a copiilor, dar surpriza imensă pentru toţi a fost atunci când acesta a venit însoţit de dascălul Clăiţă şi de Buduleasa, nevasta sa care-l părăsise pe băiat când avea abia cinci ani. Reîntâlnirea dintre fiu şi mamă îi emoţionează pe cei prezenţi totul terminându-se cu lacrimi de regret sau bucurie.
            Prin calităţile sale Huţu intră şi mai mult în graţiile profesorului Wondracek care-l foloseşte ca un băiat în clasă şi îl scuteşte astfel pe Budulea de multe cheltuieli.
            4. Deznodamantul. Prinzând gustul învăţăturii Huţu hotărăşte să se preoţească şi îşi continuă studiile renunţând la ideea de a se face dascăl sau profesor.
            După terminarea şcolii de preoţi merge să studieze în străinătate. Deşi ar fi putut să ocupe un loc important în erarhia bisericească, Huţu renunţă şi la gândul călugăriei şi se întoarce în sat, spre bucuria dascălului devine protopop şi se căsătoreşte cu Mili, una din fetele lui Clăiţă, având cu acesta un băiat, primul nepot al lui Budulea.    



Acesta este un mic blog. Cu ajutorul acestui blog va veti putea face temele la limba romana.Voi ma puteti ajuta sa fac blogul mai bogat in informatii daca mi-ati trimite la adresa de messenger:question996 sau pe adresa de email:question996@yahoo.com argumentari, comentarii si tot ce e legat de cultura generala.(nu trebuie neaparat sa fie legat de limba romana ci si de alte materii cum ar fi matematica, fizica, franceza, etc.) IMPREUNA PUTEM FACE UN BLOG CE II VA AJUTA PE TOTI COPIII!!!

31 de comentarii:

  1. Ma ajutat la tm d la rom!

    RăspundețiȘtergere
  2. va voi ajuta sa faceti un mare blog

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt 5 momente .... intriga expozitiunea desfasurarea actiunii punctul culminant si deznodamant!! uh ai gresit:|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu chiar... a uitat sa numeroteze desfasurarea actinunii, dar a vorbit despre ea. La literatura nu trebuie ca totul sa fie numerotat si pus dupa schema.

      Ștergere
  4. Multumesc,mai ajutat foarte mult,cu tema la romana .

    RăspundețiȘtergere
  5. frumos blog ma ajuta mult la romana imi place!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. eee tare o sa iau sigur 10 pe el !!!!!!! sigur domnul dusosa o sami dea 10 !!!!!!!!!! sunt neacsu adina elena superrrr nume nuuuuuu singurul din lumeeeeeeee sunt in clasa a 6 si ..........i love you

    RăspundețiȘtergere
  7. asta ma ajutat sa invat pentru teza .......multumesc :*

    RăspundețiȘtergere
  8. m-a ajutat mult la tema de la limba si literatura romana.......va multumesc mult!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Lipseste desfasurarea actiunii ! sunt 5 momente ale subiectului, nu 4...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desfășurarea acțiunii este introdusă în intrigă. ;-)

      Ștergere
    2. Desfășurarea acțiunii este introdusă în intrigă. ;-)

      Ștergere
  10. ai uitat desfasurarea actiuni

    RăspundețiȘtergere
  11. dacă aşa scrieţi şi în eseuri, sigur nu veţi lua 10 :) folosiţi cratimele şi toate momentele subiectului...

    RăspundețiȘtergere
  12. chiar mia fost de ajutor...pentru ca a trebuit sa caut numai desfasurarea....:))

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun , m-a ajutat foarte mult ! Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu e prea buna . Da merge . A da si ati uitat desfasurarea actiunii !!!

    RăspundețiȘtergere
  15. ba andi esti cel mai prost copil nici sa scrii nu stii :) mai treci si tu pe la orele de romana

    RăspundețiȘtergere
  16. ba e asa expozitiunea, intriga,desfasurarea actiunii , punctul culminant si deznodamantul

    RăspundețiȘtergere
  17. ms muuuullt da desfasurarea unde eee

    RăspundețiȘtergere
  18. Daca il facu fa-l intreg .

    RăspundețiȘtergere
  19. Like a boss ;) :)))))

    RăspundețiȘtergere
  20. titanium sheet - Titanium Art
    The titanium bolts Titanium Table titanium vs ceramic flat iron with T-Batteries is crafted in high quality to allow you to titanium legs experience titanium vs steel your favorite types of metals and materials. gold titanium

    RăspundețiȘtergere